Κατάθλιψη (σε έφηβους)

Ο νευροφυσιολόγος Δρ. Στίξρουντ απαντά στις ερωτήσεις σας για την κατάθλιψη σε εφήβους, εξηγώντας τα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού. 

Ο έφηβος γιος μου έχει σοβαρό πρόβλημα κατάθλιψης. Μπορεί να βοηθήσει ο Υπερβατικός Διαλογισμός;
απάντηση

Δρ. Στίξρουντ: Γνωρίζουμε ότι ο γενετικός παράγοντας επηρεάζει την κατάθλιψη, παρόλο που τα γονίδια συμβάλουν πολύ λιγότερο στην κατάθλιψη, απ' ότι σε άλλες διαταραχές, όπως ο αυτισμός ή η ΔΕΠ/Υ. Τα γονίδια συμβάλλουν στην κατάθλιψη κατά 35-50%, πράγμα που σημαίνει ότι τα γονίδια δεν είναι ο βασικός παράγοντας. Ο βασικός παράγοντας είναι η εμπειρίες του κάθε ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα το στρες.

Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη της κατάθλιψης στα παιδιά;
απάντηση

Δρ. Στίξρουντ: Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην παιδική και εφηβική ψυχολογία λέει ότι η μέγιστη πολιτική προτεραιότητα του κράτους θα πρέπει να είναι η πρόληψη των ψυχολογικών προβλημάτων σε παιδιά και εφήβους. Προλαμβάνοντας αυτά τα προβλήματα στην παιδική και εφηβική ηλικία, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τα περισσότερα ψυχολιγικά προβλήματα που εμφανίζονται στους ενήλικες, τα οποία τα πληρώνουμε ακριβά με τα βάσανα των ανθρώπων και με το κόστος ιατρικής περίθαλψης επίσης.

Συνιστάτε στους ασθενείς σας τον Υπερβατικό Διαλογισμό;
απάντηση

Δρ. Στίξρουντ: Ναι και δεν είμαι ο μόνος γιατρός που τον συνιστά. Ένας κορυφαίος ειδικός στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και στην παιδοψυχολογία μία φορά έδωσε τις εξής συμβουλές σε έναν νεαρό ασθενή μου, που ήθελε να σταματήσει να παίρνει φάρμακα για την κατάθλιψη: "Έχεις την ευλογία μου, με τον όρο ότι θα κάνεις τρία πράγματα: θα έχεις τακτικό πρόγραμμα, θα κοιμάσαι αρκετά και θα μάθεις τον Υπερβατικό Διαλογισμό." Του έδωσε αυτή τη συμβουλή, γιατί είχε εργαστεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α., όπου ερευνητές μελετούσαν τη σχέση του στρες με την κατάθλιψη. Και έτσι ήξερε ότι όταν κάποιος παθαίνει κατάθλιψη, τότε δημιουργείται ανισορροπία στις ορμόνες του στρες του. Αυτό μπορεί να προληφθεί με την εξισορρόπηση της αντίδρασης του στρες. Η άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού, 2 φορές την ημέρα, βοηθά τους νέους να εισάγουν αυτόματα μία τάξη, μία σταθερή δομή στην καθημερινότητά τους, πράγμα που επιτρέπει στο νευρικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Είναι διαδεδομένο πρόβλημα η κατάθλιψη στα παιδιά;
απάντηση

Δρ. Στίξρουντ: Ναι. Και κάτι πολύ ανησυχητικό όσον αφορά την κατάθλιψη είναι πόσο πολλοί νέοι υποφέρουν από αυτή. Δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία, αλλά πολλοί ειδικοί σε αυτό τον τομέα θεωρούν ότι υπάρχει επιδημία κατάθλιψης. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι σήμερα η κατάθλιψη εμφανίζεται σε πολύ μικρότερη ηλικία, απ' ότι παλιότερα. Μία ή δύο γενιές νωρίτερα, η μέση ηλικία στην οποία εμφανιζόταν η κατάθλιψη ήταν 34- 35. Σήμερα είναι στα 14.

Οι ερευνητές λένε ότι η κατάθλιψη αφήνει σημάδι στον εγκέφαλο. Δηλαδή, ακόμα και αν κάποιος έφηβος ακολουθήσει κάποια θεραπεία για την κατάθλιψη και θεραπευτεί, θα είναι πιο απαισιόδοξος απ' ότι πριν. Θα έχει περισσότερη αϋπνία απ' ότι πριν, πράγμα που δείχνει ότι κινδυνεύει να ξαναπάθει κατάθλιψη. Και κάθε φορά που κάποιος παθαίνει δατάθλιψη, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτίσει μόνιμη κατάθλιψη, για όλη του τη ζωή. Για αυτό το λόγο οι ερευνητές λένε ότι η μέγιστη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πρόληψη ψυχολογικών προβλημάτων στην εφηβική ηλικία.

Φαίνεται ότι σήμερα υπάρχει περισσότερη πίεση στους νέους, απ' ότι στο παρελθόν;
απάντηση

Δρ. Στίξρουντ: Είδα ένα αγοράκι με ΔΕΠΥ όταν ήταν 10 ετών και ήταν πολύ υπερκινητικός και ανεξέλεγκτο, αλλά επίσης ήταν ένα αξιαγάπητο αγοράκι, με πάρα πολύ χιούμορ, πάρα πολύ έξυπνο και πάρα πολύ συμπαθητικό. Τον ξαναείδα όταν ήταν 16 και έπαιρνε αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τον ρώτησα "Πώς και παίρνεις Zoloft;" Και είπε: "Λοιπόν, παλιά με φώναζαν "το γελαστό παιδί", γιατί ημουν πάντα σε καλή διάθεση και τίποτα δεν με πείραζε. Αλλά μετά πήγα στο λύκειο και δεν κοιμόμουν αρκετά. Ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο Duke και άρχισα να κοιμάμαι στη 1 η ώρα κάθε βράδυ, για να τα πάω όσο καλύτερα μπορούσα στο σχολείο. Κουράστηκα πάρα πολύ. Και έπαθα κατάθλιψη."

Kαι πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, ειδικά με τα κορίτσια, γιατί όταν φτάνουν στην εφηβεία, τα κορίτσια είναι πολύ πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη απ' ότι τα αγόρια. Είμαι σύμβουλος σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία θηλέων, πολλά από τα οποία είναι πολύ απαιτητικά στα μαθήματα. Προσπαθώ να εξηγήσω στους διευθυντές των σχολείων αυτών ότι δεν θέλουμε μακροπρόθεσμα τα παιδικά να κουραστούν τόσο πολύ και να έχουν τόσο στρες που να πάθουν κατάθλιψη. Στο Χάρβαρντ, για παράδειγμα, 80% των φοιτητών που απάντησαν σε μία έρευνα μιας εφημερίδας απάντησαν ότι είχαν κατάθλιψη στο τελευταίο έτος των σπουδών τους.

Δηλαδή ο Υπερβατικός Διαλογισμός μπορεί να αντιμετωπίσει το στρες των παιδιών και των εφήβων;
απάντηση

Δρ. Στίξρουντ: Πιστεύω ότι το να διδάξουμε στα παιδιά τον Υπερβατικό Διαλογισμό είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα παιδιά. Το λέω αυτό επειδή ο Υ.Δ. δημιουργεί ένα περιβάλλον με μειωμένο στρες, ομαλοποιεί την αντίδραση του στρες των παιδιών, φέρνει τάξη στη ζωή τους και τους επιτρέπει να βιώσουν πολύ βαθιά ευτυχία, δημιουργικότητα και ενέργεια.

Επιστημονικές μελέτες

Κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία

Αύξηση της ευφυΐας, της δημιουργικότητας και της ικανότητας μάθησης

 

Δρ. Γουίλιαμ Στίξρουντ

Ο Δρ. Γουίλιαμ Στίξρουντ είναι κλινικός νευροφυσιολόγος και διευθυντής του νευροφυσιολογικού και ψυχολογικού κέντρου "William Stixrud & Associates", στο Σίλβερ Σπρινγκ, στην Μέριλαντ των Η.Π.Α., ενός κέντρου που ειδικεύεται στις μαθησιακές διαταραχές, στις διαταραχές της προσοχής και σε κοινωνικές/ συναισθηματικές διαταραχές. Ο Δρ. Στίξρουντ είναι επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Παιδιατρικής, στην Ουάσινγκτον.