Αϋπνία

Ο Δρ. Κραγκ και η Δρ. Γκρόσγουαλντ απαντούν στις ερωτήσεις σας για την αϋπνία και εξηγούν πώς βοηθά ο Υπερβατικός Διαλογισμός στη θεραπεία της.

Πολλές φορές ξυπνάω στη μέση της νύχτας. Κάποιες φορές ιδρώνω ή αισθάνομαι πολύ αναστατωμένος. Θα με βοηθήσει ο Υπερβατικός Διαλογισμός να κοιμάμαι κανονικά;
απάντηση

Δρ. Κραγκ: Υπάρχουν πολλές αιτίες αϋπνίας, αλλά η πιο κοινή είναι το άγχος ή το στρες. Φυσικά είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι που ασκούν τον Υπερβατικό Διαλογισμό σπάνια να έχουν το πρόβλημα της αϋπνίας. Αλλά, ο Υ.Δ. μειώνει το στρες. Και έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι με αϋπνία που μαθαίνουν τον Υπερβατικό Διαλογισμό έχουν την εμπειρία ότι το πρόβλημα σιγά-σιγά εξαφανίζεται.

Αν καθίσω σε μια καρέκλα και κλείσω τα μάτια μου, αμέσως με παίρνει ο ύπνος. Πώς θα με βοηθήσει ο Υ.Δ.;
απάντηση

Δρ. Κραγκ: Αυτό είναι μία ένδειξη ότι χρειάζεστε ξεκούραση και είναι πιθανό να σας λείπει ύπνος. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός παρέχει μία βαθύτατη ξεκούραση και θα σας βοηθήσει να αναπληρώσετε την έλλειψη ύπνου, παρέχοντάς σας ταυτόχρονα περισσότερη νοητική διαύγεια και ενέργεια.

Έχω στρες λόγω της έλλειψης ύπνου. Σχεδόν ποτέ δεν κοιμάμαι κανονικά. Βοηθάει σε αυτή την περίπτωση ο Υπερβατικός Διαλογισμός;
απάντηση

Δρ. Γκρόσγουαλντ: Είναι ενδιαφέρουσα αυτή η ερώτηση. Η έλλειψη ύπνου είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα. Το στρες από την έλλειψη ύπνου συσσωρεύεται με τον καιρό.

Και ακόμα και αν κάποιος κοιμάται κανονικά μια φορά κάθε λίγο καιρό, ο ύπνος δεν διαλύει το συσσωρευμένο στρες από την πίεση της καθημερινότητας. Απλώς διαλύει την κούραση της ημέρας. Και έτσι η κούραση και το στρες συσσωρεύονται. Ακόμα και όταν πάει κάποιος διακοπές, η ξεκούραση δε διαρκεί όταν κάποιος επιστρέφει στο συνηθισμένο τρόπο ζωής του. γι' αυτό όλοι χρειαζόμαστε έναν τρόπο να διαλύουμε τη συσσωρευμένη κούραση και το στρες της καθημερινής ζωής, το οποίο επιδεινώνεται με την έλλειψη ύπνου.

Η τακτική άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού επιτρέπει σε οποιονδήποτε να απαλλαγεί από αυτό το συσσωρευμένο στρες. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού βελτιώνει την σωματική και ψυχική υγεία. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 70 με 90% των ασθενειών σχετίζονται με το στρες. Άρα, αν έχουμε έναν τρόπο μείωσης του στρες, αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν τρόπο βελτίωσης της υγείας μας συνολικά και όλων των πλευρών της ζωής μας.

Επιστημονικές μελέτες

Κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία

 

Οι ειδικοί

Ο Δρ. Τζέιμς Κραγκ είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, πρόεδρος του Ψυχιατρικού Συλλόγου της Βιρτζίνια και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχιάτρων για τέσσερα χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι ιατρικός διευθυντής στο Liberty Point, ένα κέντρο θεραπείας για εφήβους με ψυχιατρικά προβλήματα.

Η Δρ. Σαρίνα Γκρόσγουαλντ είναι ειδικός στην γνωστική μάθηση. Η Δρ. Γκρόσγουαλντ πρόσφατα διέυθυνε την πρώτη ειστημονική μελέτη που έχει γίνει για τα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με τις γλωσσικές ικανότητες. Η Δρ. Γκρόσγουαλντ και το έργο της έχουν παρουσιαστεί εκτενώς στα ΜΜΕ των Η.Π.Α., όπως το PBS και το ABC News.