Εγκέφαλος και Μνήμη

Ο Δρ. Κρίστοφερ Κλάρκ, κορυφαίος Αμερικανός ψυχίατρος,  απαντά στις ερωτήσεις σας για τον εγκέφαλο και τη μνήμη, περιγράφοντας τα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού.

Είμαι 60 χρονών και η μνήμη μου δεν είναι όσο καλή ήταν στο παρελθόν. Θα με βοηθήσει ο Υπερβατικός Διαλογισμός;
απάντηση

Δρ. Κλαρκ: Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η πρόσφατη μνήμη, όσο και η μακροπρόθεσμη μνήμη βελτιώνονται με την τακτική άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού. Η τακτική άσκηση του Υ.Δ. επιτρέπει στο νου να έχει περισσότερη φρεσκάδα, διαύγεια και να είναι πιο ξεκούραστος. Μέσω της βαθιάς ξεκούρασης που παρέχει στο σώμα ο Υ.Δ., Ο νους λειτουργεί με περισσότερη διαύγεια και συνοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και γενικά της νοητικής λειτουργίας.

Όταν ο νους ξεκουράζεται μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά, μέσω του Υπερβατικού Διαλογισμού, το στρες και η ένταση που εμποδίζουν τη συγκέντρωση μειώνονται επίσης. Η βελτίωση της συγκέντρωσης φέρνει καλύτερη μνήμη. Μαθαίνοντας τον Υ.Δ. στην ηλικία των 50-κάτι, θα δείτε ότι η μνήμη σας θα αρχίσει να γίνεται καθαρότερη και πιο αποτελεσματική και θα μπορείτε να θυμάστε αυτά που διαβάζετε πολύ καλύτερα.

Είμαι συνεχώς πάρα πολύ κουρασμένος και δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου. Θα με βοηθήσει ο Υ.Δ.;
απάντηση

Δρ. Κλαρκ: Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, μειώνει τη διάσπαση της προσοχής και βελτιώνει τις εργασιακές επιδόσεις. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούν τον Υ.Δ. μπορούν να διακρίνουν καλύτερα ένα αντικείμενο της προσοχής από το φόντο του (καλύτερη συγκέντρωση στο αντικείμενο), καθώς και να πάρουν αποφάσεις με περισσότερη ακρίβεια και πιο γρήγορα. Κάθε φορά που ασκούμε τον Υπερβατικό Διαλογισμό, ο νους ανανεώνεται, αποκτά περισσότερη διαύγεια και μεγαλύτερη ικανότητα να επεξεργαστεί πληροφορίες. Είναι κάτι καλύτερο από έναν ύπνο, ή ένα διάλειμμα για καφέ.

Ο Υ.Δ. Παρέχει περισσότερη ξεκούραση ακόμα και από τον ύπνο - και η έλλειψη ύπνου είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Οι άνθρωποι γενικά έχουν συσσωρεύσει κούραση λόγω της έλλειψης ύπνου, πράγμα που δημιουργεί νοητική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλλειψη αποτελεσματικότητας στη δουλειά, καθώς και αύξηση του στρες. Η τακτική άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού μειώνει αυτή τη συσσωρευμένη κούραση και έλλειψη ύπνου - και επίσης επιτρέπει στο σώμα να έχει βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα στη δουλειά τους, όταν είναι ξεκούραστοι.

Κάποιες φορές αισθάνομαι τόσο πολύ στρες για τη δουλειά και την οικογένειά μου, που δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά και παίρνω αποφάσεις, για τις οποίες μετανιώνω μετά. Αρχίζοντας τον Υ.Δ., θα προσθέσω κάτι παραπάνω στη μέρα μου. Πώς θα με βοηθήσει αυτό;
απάντηση

Δρ. Κλαρκ: Αν προσθέσει κάποιος τον Υ.Δ. στη μέρα του, προσθέτει περισσότερη συνοχή, ηρεμία, περισσότερη δημιουργικότητα και ευφυΐα. Η τακτική άσκηση του Υ.Δ. επιφέρει τη διάλυση του στρες και της κούρασης του σώματος. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, η άσκηση του Υ.Δ. φέρνει περισσότερη αποτελεσματικότητα στην εργασία. Πάρα πολλοί άνθρωποι που αρχίζουν τον Υπερβατικό Διαλογισμό βρίσκουν ότι υποστηρίζουν την οικογένειά τους πιο εύκολα - και ότι αυτή είναι η λύση που έψαχναν να βρουν.

Είμαι λίγο ονειροπόλος και όχι τόσο πρακτικός - οι φίλοι μου μού το λένε συνέχεια. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός δεν θα αυξήσει αυτή την τάση να μην συγκεντρώνομαι και ο νους μου να ταξιδεύει;
απάντηση

Δρ. Κλαρκ: Όχι. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός αυξάνει και την δημιουργικότητα και την ικανότητα συγκέντρωσης ταυτόχρονα.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν μία καλλιτεχνική, δημιουργική κλίση και αυτές οι ικανότητες μπορεί να τους κάνουν να φαίνονται ονειροπόλοι. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός, όχι μόνο αυξάνει αυτές τις δημιουργικές ικανότητες, αλλά επίσης βελτιώνει και τη συγκέντρωση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.Ο Υ.Δ. ενεργοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων "διοικητικών κέντρων" του εγκεφάλου. Αυτο επιτρέπει στον άνθρωπο να γίνει και πιο δημιουργικός και πιο πρακτικός και παραγωγικός.

Επιστημονικές μελέτες

Πιο ολοκληρωμένη εγκεφαλική λειτουργία

 

Δρ. Κρίστοφερ Κλαρκ

Christopher Clark, MD

Ο Δρ. Κρίστοφερ Κλαρκ είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχιατρικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Yale και ασχολείται ερευνητικά με την παιδική ψυχολογία στο University of Washington. Έχει ασκήσει την ιατρική για πάνω από 20 χρόνια και εργάζεται ως ψυχίατρος στο Vero Beach της Φλόριντας των Η.Π.Α.