Εμμηνόπαυση

Η Δρ. Νάνσι Λόνσντορφ απαντά στις ερωτήσεις σας για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού.

Έχω ακούσει ότι η Θεραπεία Ορμονικής Αντικατάστασης (HRT) είναι επικύνδυνη και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αλλά υποφέρω από αϋπνία, άγχος και ιδρώνω πολύ τη νύχτα. Μπορεί να με βοηθήσει ο Υπερβατικός Διαλογισμός;
απάντηση

Δρ. Λόνσντορφ: Παρόλο που η Ορμονική Θεραπεία (HR) είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως τα δικά σας, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, θρόμβων αίματος, εμφραγμάτων και καρδιακών επεισοδίων σε ηλικιωμένες γυναίκες. Και έτσι, χρησιμοποιείται τώρα ως "λύση ανάγκης", όταν τα συμπτώματα είναι ανυπόφορα και όλες οι πιο ασφαλείς λύσεις δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ιδέα ότι το σώμα χρειάζεται αντικατάσταση ορμονών αναπαραγωγής μετά την εμμηνόπαυση είναι πλήρως λανθασμένη. Και έτσι οι ερευνητές άλλαξαν τον όρο, από: Θεραπεία Ορμονικής Αντικατάστασης (HRT), σε Ορμονική Θεραπεία (HT), πράγμα που δείχνει ότι οι ορμόνες που εξασθενούν με φυσικό τρόπο, με τον χρόνο δεν χρειάζονται "αντικατάσταση", αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φαρμακευτική θεραπεία, αν χρειαστεί.

Ακόμα και η Ορμονική Θεραπεία Bioidentical, που θεωρείται από κάποιους μία "ασφαλής" ορμονική εναλλακτική λύση, δεν έχει ακόμα ερευνηθεί αρκετά και είναι πιθανό να ενέχει παρόμοιους κινδύνους. Ευτυχώς, οι περισσότερες γυναίκες με συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να βοηθηθούν με πιο ασφαλείς, πιο φυσικές μεθόδους.

Από τη στιγμή που το στρες αυξάνει τα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και τα προβλήματα στον ύπνο, το να βοηθήσουμε το σώμα να διαχειριστεί το στρες καλύτερα μπορεί να βοηθήσει. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει το άγχος 2 φορές πιο αποτελεσματικά από άλλες τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού. Ο Υ.Δ. είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός στη μείωση του άγχους και το άγχος είναι σημαντικός παράγοντας των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού για 20 λεπτά, 2 φορές την ημέρα, μειώνει την κορτιζόλη (μία ορμόνη του στρες), μειώνει το στρες, βελτιώνει τον ύπνο και τη διάθεση. Ο περιορισμός της παραγωγής υπερβολικής κορτιζόλης μπορεί επίσης να υποστηρίξει την παραγωγή ωφέλιμων αναπαραγωγικών ορμόνων, όπως η προγεστερόνη, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές.

Επίσης, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και μείωση του μεταβολικού συνδρόμου, που είναι προάγγελος του διαβήτη. Ο Υ.Δ. έχει αποτρέψει απότομες αλλαγές διάθεσης και συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε πολλούς μεσήλικες ασθενείς μου. Επίσης ο Υ.Δ. έκανε ομαλό το πέρασμά τους από αυτή την περίοδο της ζωής, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους, συνιστώ ανεπιφύλακτα τον Υπερβατικό Διαλογισμό, ως μέρος μιας πλήρους προσέγγισης στη διαχείρηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Είμαι συνεχώς πάρα πολύ κουρασμένη. Έχω πάρα πολλές υποχρεώσεις λόγω της δουλειάς και της οικογένειάς μου και δεν έχω χρόνο για τον εαυτό μου. Ακόμα και αν μπορεί να με βοηθήσει ο Υ.Δ., πού θα βρω χρόνο να τον ασκήσω;
απάντηση

Δρ. Λόνσντορφ: Όταν είμαστε κουρασμένοι, δε σκεφτόμαστε τόσο καθαρά, η προσοχή μας διασπάται πιο εύκολα και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε τις δουλειές μας. Επίσης μπορεί να μείνουμε ξύπνιοι ως αργά, προσπαθώντας να ολοκληρώσουμε αυτά που δεν ολοκληρώσαμε κατά τη διάρκεια της μέρας, λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας. Όλα αυτά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο κούρασης, έλλειψης ξεκούρασης, υπερβολικής δραστηριότητας και περισσότερης κούρασης. Αν 20 λεπτά Υ.Δ., δύο φορές τη μέρα, μπορούν να σταματήσουν αυτό τον κύκλο, αξίζει να τον μάθει κάποιος και τελικά θα δημιουργίσει περισσότερο χρόνο, από το χρόνο που παίρνει.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός παράγει μία κατάσταση βαθιάς ξεκούρασης, που αναζωογονεί τον νου και το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του ύπνου, την αύξηση της παραγωγικότητας στην εργασία, την αύξηση της δημιουργικότητας και της ευφυΐας, καθώς και μείωση του άγχους, που φέρνει μεγάλη απώλεια ενέργειας.

Πολλοί ασθενείς μου μού έχουν αναφέρει ότι η προσθήκη του Υπερβατικού Διαλογισμού στο καθημερινό τους πρόγραμμα τους δίνει περισσότερη διαύγεια στον νου και τους βοηθάει να πετυχαίνουν περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν 15-20 λεπτά εδώ κι εκεί χαλαρώνοντας με τις ειδήσεις ή διαβάζοντας ένα περιοδικό, ή συζητάνε, ή προσπαθούν να δώσουν ένα κίνητρο στον εαυτό τους. Με τον Υπερβατικό Διαλογισμό πραγματικά κάποιος αφιερώνει χρόνο στον "εαυτό" του, στην ησυχία και στην ευτυχία του εσωτερικού εαυτού μας, που είναι η πηγή της δημιουργικότητας και της ενέργειάς μας. Όταν τελειώνει κάποιος το διαλογισμό, ο νους είναι πιο ήρεμος και διαυγής, πράγμα που το πρωί επιτρέπει στον άνθρωπο να συγκεντρωθεί στη δουλειά του και το απόγευμα τον ανανεώνει για να απολαύσει την οικογένειά του στο μέγιστο βαθμό. Αν είστε όπως οι περισσότεροι ασθενείς μου, θα δείτε ότι πραγματικά αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον Υ.Δ. Και τόσο εσείς, όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα απολαμβάνουν μία πιο χαρούμενη και με λιγότερο στρες έκδοση του εαυτού σας!

Τι είναι πιο σημαντικό, ο διαλογισμός ή η σωματική άσκηση, για την καλή υγεία;
απάντηση

Δρ. Λόνσντορφ: Η υγεία είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας στη ζωή. Η ισορροπία μεταξύ της ξεκούρασης και της δραστηριότητας είναι πολύ σημαντική. Και η ξεκούραση και η δραστηριότητα είναι σημαντικά και το ένα υποστηρίζει το άλλο. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι και ο Υπερβατικός Διαλογισμός και η σωματική άσκηση μειώνουν το άγχος, τα καρδιακά επεισόδια και τα εμφράγματα, την υψηλή πίεση, το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και τους θανάτους από καρκίνο. Και τα δύο ωφελούν τον νου, το σώμα και την υγεία. Το ένα παρέχει βαθιά ξεκούραση και ανάπαυση στο σώμα, ενώ το άλλο δυναμώνει το σώμα.

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι το πιο βασικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος. Αναβιώνει τη συνειδητότητα, η οποία είναι η βάση των πάντων. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση αυτής της απλής τεχνικής βελτιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, την συγκέντρωση, τη συναισθηματική υγεία, την ικανοποίηση από το επάγγελμα και την υγεία γενικότερα. Ο Υ.Δ. αναπτύσσει τη συνειδητότητα και για αυτό το λόγο αποτελεί έναν ολιστικό τρόπο για την ανάπτυξη της ισορροπίας σε όλες τις πλευρές της ζωής.

Συνιστώ σε όλους τον Υπερβατικό Διαλογισμό, τόσο για τη βελτίωση της υγείας, όσο και για μακροζωία. Ο Υ.Δ. παρέχει σε όλους περισσότερη διαύγεια στο νου και δημιουργικότητα και είναι σε θέση να βοηθήσει οποιονδήποτε να βρει τον χρόνο για σωματική άσκηση.

Δρ. Νάνσι Λόνσντορφ

Η Δρ. Νάνσι Λόνσντορφ είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου John Hopkins University School of Medicine. Είναι φημισμένη ειδικός στη φυσική υγεία και στα προβλήματα υγείας στις γυναίκες. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "The Ageless Woman: Natural Health and Beauty After Forty". Έχει εμφανιστεί αρκετά στα ΜΜΕ, όπως στο CNN, το Εθνικό Ραδιόφωνο των Η.Π.Α. και στην εκπομπή The Phil Donahue Show.