Καρδιακές παθήσεις

Ο Δρ. Κάπλαν, ο Δρ. Μολίνα και ο Δρ. Σνάιντερ απαντούν σε ερωτήσεις σας για τις καρδιακές παθήσεις και τα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού.

Αφού το αποτέλεσμα που προκαλεί η υψηλή πίεση του αίματος, μετά από πολλά χρόνια, είναι συνήθως η σκλήρυνση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση), που οδηγεί στο έμφραγμα και στα καρδιακά επεισόδια, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση;
απάντηση

Δρ. Κάπλαν:Μία ριζοσπαστική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke έδειξε ότι το πάχος του τοιχώματος της καρωτιδικής αρτηρίας, το οποίο αποτελεί σημάδι κινδύνου για την αρτηριοσκλήρυνση, μειώνεται μέσω της άσκησης του Υπερβατικού Διαλογισμού. Σχετικές επιστημονικές μελέτες

Πώς μπορεί ο Υπερβατικός Διαλογισμός να επηρεάσει τους σωματικούς παράγοντες κινδύνου της αρτηριοσκλήρυνσης , όπως η υψηλή πίεση του αίματος, η υψηλή χολυστερίνη και η αντίσταση στην ινσουλίνη;
απάντηση

Δρ. Μολίνα: Ο Υπερβατικός Διαλογισμός, παρόλο που είναι μία νοητική τεχνικη, παράγει μία μοναδική νευροφυσιολογική κατάσταση. Αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, φέρνουν μείωση της χολυστερίνης και μείωση της πίεσης του αίματος. Όταν μειώνεται η πίεση του αίματος και η χολυστερίνη, τότε μειώνεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αρτηριοσκλήρυνση. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στεφανιαία νόσο, που ασκούν τον Υπερβατικό Διαλογισμό έχουν λιγότερη στηθάγχη. Σε τεστ του στρες, που αφορούν τη σωματική άσκηση, τα άτομα που ασκούν τον Υπερβατικό Διαλογισμό παρουσιάζουν αυξημένη ικανότητα σωματικής άσκησης, που σχετίζεται με μείωση της ισχαιμίας, ή της ανεπάρκειας της στεφανιαίας αρτηρίας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η υψηλή πίεση του αίματος, ο διαβήτης και το κάπνισμα είναι οι τρεις πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης, η υψηλή πίεση του αίματος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το έμφραγμα. Έχει βρεθεί επιστημονικά ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση του αίματος, αλλά μειώνει ειδικά τη συστολική πίεση, η οποία συνδέεται περισσότερο με τον αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων. Επίσης η υψηλή συστολική πίεση είναι αυτό που δεν θεραπεύεται αποτελεσματικά από την τωρινή φαρμακολογική θεραπεία για την υψηλή πίεση του αίματος.

Έχει επίσης βρεθεί ότι ο Υπεραβτικός Διαλογισμός μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θεωρείται πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη, την υπέρταση και την στεφανιαία νόσο.

Δρ. Σνάιντερ: Είναι αλήθεια ότι η αρτηριοσκλήρυνση προκαλείται από διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση του αίματος, το κάπνισμα, η υψηλή χολυστερίνη, το μεταβολικό σύνδρομο ή η αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης υπάρχουν υποκείμενες βιοχημικές ανισορροπίες, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες ή το οξειδωτικό στρες. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες συμβάλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης, τόσο άμεσα, όσο και αυξάνοντας όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Τα αποτελέσματα του χρόνιου στρες έρχονται μέσω των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, και από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο εκκρίνει αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ έχουν δείξει ότι ο Υ.Δ. μειώνει τους περισσότερους βασικούς παράγοντες κινδύνου της αρτηριοσκλήρυνσης: το ψυχολογικό στρες, την υψηλή πίεση του αίματος, το κάπνισμα, την υψηλή χολυστερίνη, τα οξειδωμένα λιπίδια και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Στο επίπεδο των νευρο-ορμόνων, σημειώνεται μείωση των ορμονών του στρες και μείωση των διαταραχών του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Οι νευρο-ενδοκρινείς και καρδιολογικές αλλαγές φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα της αύξησης της τάξης και της ισορροπίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εκτός από τη μείωση των καρδιακών παραγόντων κινδύνου, οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρατηρείται επίσης μείωση του στενέματος (υποχώρηση της αρτηριοσκλήρυνσης), μείωση της υπερτροφίας της καρδιάς (υπερτροφία της αριστερής κοιλίας), καθώς και μείωση της θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και άλλες αιτίες. Αυτό αποτελεί μία σαφή εξήγηση για το πώς η υπέρβαση μέσω του Υπερβατικού Διαλογισμού οδηγεί σε καλύτερη υγεία της καρδιάς. Related Scientific Research

Νόμιζα ότι η αρτηριοσκλήρυνση οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες και στη διατροφή.  Με ποιόν τρόπο μειώνει ο Υπερβατικός Διαλογισμός την αρτηριοσκλήρυνση;
απάντηση

Δρ. Κραγκ: Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι οι γενετικοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί, αλλά ιατρικό γεγονός το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν τόσο όσο τα γονίδια θα επέτρεπαν. Αντίθετα, πεθαίνουν χρόνια νωρίτερα. Η διατροφή είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι πώς ο οργανισμός μεταβολίζει την τροφή.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα γεύμα που είναι τελείως υγιεινό από όλες τις απόψεις. Μία μέρα κάθεστε να το φάτε όταν είστε ήρεμος και χαρούμενος και είστε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Μια άλλη μέρα, τρώτε το ίδιο φαγητό αλλά είστε κουρασμένος, ανήσυχος, θυμωμένος και σε ένα περιβάλλον εντάσεων. Οσον αφορά το σώμα, δεν πρόκειται για το ίδιο γεύμα και θα μεταβολιστεί διαφορετικά. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός παράγει μία κατάσταση ηρεμίας που διατηρείται. Και τότε, όχι μόνο αφομοιώνουμε την τροφή καλύτερα, αλλά "αφομοιώνουμε" και όλα αυτά που βιώνουμε στη ζωή καλύτερα.

Δε χρειάζεται να αλλάξω τη διατροφή μου για να έχω κάποια βελτίωση;
απάντηση

Δρ. Σνάιντερ:Όχι. Οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι στα άτομα που ασκούσαν τον Υπερβατικό Διαλογισμό σημειώθηκε μείωση των παραγόντων κινδύνου για τη στεφανιαία καρδιακή νόσο, χωρίς καμία αλλαγή στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Βέβαια, πάντα το καλύτερο είναι να επιλέγουμε υγιεινά φαγητά, τα οποία βελτιώνουν την υγεία και τη μακροζωία.

Δρ. Μολίνα:Όχι. Δεν υπάρχει καμία απαιτούμενη διατροφή για την άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού. Δεν απαιτείται καμία αλλαγή της διατροφής για να ασκήσει κάποιος τον Υπερβατικό Διαλογισμού, ούτε απαιτείται αλλαγή της διατροφής για να έχει κάποις τα οφέλη που φαίνονται στις επιστημονικές μελέτες. Παρ' όλα αυτά, είναι πάντα σοφοί οι ασθενείς που τρώνε τακτικά γεύματα και που τρώνε υγιεινά, φρέσκα φαγητά, ειδικά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και αναποφλοίωτα δημητριακά. Σχετικές επιστημονικές μελέτες

Συνιστάτε τον Υπερβατικό Διαλογισμό για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου των καρδιακών προσβολών και των εμφραγμάτων;
απάντηση

Δρ. Μολίνα:Συνιστώ τον Υπερβατικό Διαλογισμό σε όλους τους ανθρώπους, γιατί δεν χρειάζεται να είναι κάποιος άρρωστος για να κάνει διαλογισμό.

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός αυξάνει τη μακροζωία και μειώνει τους θανάτους λόγω καρδιοπαθειών, σε σχέση με ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα, που λάμβαναν τακτικά ιατρική περίθαλψη και που ασκούσαν άλλες τεχνικές χαλάρωσης. Επίσης, έχει βρεθεί ότι ο Υ.Δ. μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και για το έμφραγμα.

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι μία πολύ απλή νοητική τεχνική. Η τακτική άσκηση του Υ.Δ. έχει συσχετιστεί με μείωση της υψηλής πίεση του αίματος και βελτίωση της νευρο- φυσιολογικής συνοχής και της ενδοκρινικής συνοχής. Συνεπώς ο Υ.Δ. είναι ένα μέσο για τη μείωση της υψηλής πίεσης, τη μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης, και παράλληλα για περισσότερη νοητική διαύγεια, περισσότερη εγρήγορση, ευφυΐα και ευτυχία. Σχετικές επιστημονικές μελέτες

Επιστημονικές μελέτες

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Μείωση της χολυστερίνης

Μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις

Το στρες και η καρδιά

 

Οι ειδικοί μας

Δρ. Γκάρι Π. Κάπλαν είναι νευρολόγος και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο New York University School of Medicine. Έχει λάβει το βραβείο Albert H. Douglas Award από την Ένωση Γιατρών της Νέας Υόρκης, για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του, ως κλινικός γιατρός με ενδιαφέρον για την προώθηση και την βελτίωση της εκπαίδευσης των γιατρών.

Δρ. Σέζαρ Μολίνα είναι ο ιατρικός διεθυντής του Καρδιακού Κέντρου της Νότιας Ασίας στο Νοσοκομείο El Camino στο Mountain View, CA. Είναι απόφοιτος του Yale University School of Medicine και εργάζεται επίσης στο American College of Cardiology. Ο Δρ. Μολίνα εμφανίστηκε πρόσφατα στην διεθνή έκδοση του CNN και μίλησε για τα οφέλη της καλής διατροφής και της άσκησης, στη θεραπεία και την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Δρ. Ρόμπερτ Σνάιντερ έχει λάβει επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια δολάρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. για τις πρωτοποριακές του μελέτες σχετικά με φυσικές προσεγγίσεις στις καρδιακές παθήσεις. Ο Δρ. Σνάιντερ έχει εκδόσει το βιβλίο "Total Heath Health", καθώς και πάνω από 100 ιατρικά ερευνητικά άρθρα. Επίσης το όνομά του έχει αναφερθεί σε πάνω από 1000 ανακοινώσεις των ΜΜΕ , όπως στο CNN Headline News, στο The New York Times και στο Time Magazine.

Δρ. Τζέιμς Κραγκ είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, πρόεδρος του Ψυχιατρικού Συλλόγου της Βιρτζίνια και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχιάτρων για τέσσερα χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι ιατρικός διευθυντής στο Liberty Point, ένα κέντρο θεραπείας για εφήβους με ψυχιατρικά προβλήματα.