Κατάθλιψη (σε ενήλικες) 

Ο Δρ. Κραγκ απαντά σε ερωτήσεις για την κατάθλιψη σε ενήλικες και εξηγούν πώς βοηθά ο Υπερβατικός Διαλογισμός στη θεραπεία της.

Κάνω καθιστική ζωή. Πώς μπορεί να με βοηθήσει ο Υπερβατικός Διαλογισμός;
απάντηση

Δρ. Κραγκ: Ο Υπερβατικός Διαλογισμός παράγει αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο στη ζωή - ισορροπία. Παράγει ένα υγειές αποτέλεσμα "ομαλοποίησης". Άρα, για τους ανθρώπους που δεν έχουν αρκετή δραστηριότητα, η τακτική άσκηση του Υ.Δ. οδηγεί σε περισσότερη δραστηριότητα. Αντίθετα, αν κάποιος είναι υπερβολικά δραστήριος, σε βαθμό που δεν είναι καλό για την υγεία, η τακτική άσκηση του Υ.Δ. οδηγεί σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής. Από την εμπειρία μου, αυτοί που ασκούν τον Υπερβατικό Διαλογισμό είναι πιο ισορροπημένο όσον αφορά την ψυχολογία και τη δραστηριότητα.

Αν αρχίσω να ασκώ τον Υπερβατικό Διαλογισμό, θα πρέπει να συνεχίσω να παίρνω αντικαταθλιπτικά φάρμακα;
απάντηση

Δρ. Κραγκ: Άνθρωποι με κατάθλιψη, που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν σίγουρα να ωφεληθούν από τον Υπερβατικό Διαλογισμό. Τα οφέλη του Υ.Δ. είναι συσσωρευτικά και έρχονται προοδευτικά… δεν χρειάζεται βιασύνη. Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στη φυσιολογία του εγκεφάλου να ομαλοποιηθεί. Συνεχίστε με τα φάρμακα και τον διαλογισμό και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς κατάθλιψη, μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα. Συνιστώ να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας, σχετικά με τα φάρμακα και να μην σταματήσετε να τα παίρνετε από μόνος σας.

Έχω έντονες κρίσεις κατάθλιψης, κάθε μερικά χρόνια. Θα αποτρέψει αυτά τα επεισόδια ο Υπερβατικός Διαλογισμός;
απάντηση

Δρ. Κάπλαν: Ο Υπερβατικός Διαλογισμός φέρνει ισορροπία. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός θα αποτρέψει όλα τα επεισόδια κατάθλιψης, αλλά οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο Υ.Δ. βοηθάει στην ψυχολογική εξισορρόπηση και ευνοεί την υγεία. Άρα αξίζει να τον μάθετε. Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που είχαν μείωση των επεισοδίων κατάθλιψης, μόλις έμαθαν τον Υπερβατικό Διαλογισμό.

Επίσης οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν μείωση της κατάθλιψης, μέσω του Υπερβατικού Διαλογισμού. Για παράδειγμα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Counceling and Development, ασθενείς με μετα-τραυματικό στρες, που έμαθαν τον Υ.Δ. είχαν σημαντική μείωση της κατάθλιψης, μετά από 4 μήνες άσκησης του Υ.Δ., σε αντίθεση με άλλους που επιλέχθηκαν τυχαία για να κάνουν ψυχοθεραπεία και δεν είχαν σημαντική μείωση της κατάθλιψης.

Όταν κλείνω τα μάτια μου, ο νους μου είναι γεμάτος με σκέψεις για τα πράγματα που έχω να κάνω, ή για προβλήματα που πρέπει να λύσω. Δεν μπορώ να τις σταματήσω αυτές τις σκέψεις. Άρα πώς θα μπορέσω να ασκήσω με επιτυχία τον Υπερβατικό Διαλογισμό;
απάντηση

Δρ. Στιξρουντ:Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς στον Υπερβατικό Διαλογισμό δεν πηγαίνουμε ενάντια στη φυσική αυτή τάση του νου να είναι δραστήριος. Στον Υ.Δ., οδηγούμε τον νου σε πιο εκλεπτισμένα, πιο ήρεμα επίπεδα δραστηριότητας και αυτό δίνει στο σώμα πολύ βαθιά ξεκούραση. Πρόκειται για κάτι φυσικό και εύκολο. Και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι έχουν αυτή την εμπειρία της ήρεμης εγρήγορσης, σε καθημερινή βάση, αρχίζουν αυτόματα να αισθάνονται πιο ήρεμοι, με περισσότερη διαύγεια και περισσότερη ικανότητα συγκέντρωσης στις δραστηριότητές τους.

Επιστημονικές μελέτες

Κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία

 

Δρ. Τζέιμς Κραγκ

James Krag MD

Ο Δρ. Τζέιμς Κραγκ είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, πρόεδρος του Ψυχιατρικού Συλλόγου της Βιρτζίνια και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχιάτρων για τέσσερα χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι ιατρικός διευθυντής στο Liberty Point, ένα κέντρο θεραπείας για εφήβους με ψυχιατρικά προβλήματα.