Χοληστερίνη

Ο Δρ. Κάπλαν, ο Δρ. Μολίνα και ο Δρ. Σνάιντερ απαντούν σε ερωτήσεις για την υψηλή χολυστερίνη και για το πώς βοηθάει ο Υπερβατικός Διαλογισμός στη θεραπεία της.

Μπορεί ο Υπερβατικός Διαλογισμός να εξισορροπήσει και τον διαβήτη και τη χοληστερίνη και το βάρος;
απάντηση

Δρ. Κάπλαν:Τώρα υπάρχουν αποδείξεις, από μία πολύ καλά ελεγμένη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, το 2006. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει τα συμπτώματα του "μεταβολικού συνδρόμου", το οποίο αποτελεί σημαντική αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου. Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο είναι χαρακτηριστικά υπέρβαροι, με υψηλή πίεση, μεγάλη ποσότητα σακχάρου στο αίμα, τριγλυκερίδια και μειωμένη HDL (καλή) χολυστερίνη. Σχετικές επιστημονικές μελέτες

Μπορεί ο Υπερβατικός Διαλογισμός να μειώσει την υψηλή χοληστερίνη;
απάντηση

Δρ. Μολίνα: Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ισραηλινής Φαρμακευτικής Εταιρίας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση της υψηλής ολικής χολυστερίνης, σε άτομα που ασκούσαν τον Υπερβατικό Διαλογισμό. Συνεπώς, ναι. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της υψηλής ολικής χολυστερίνης.

Η περισσότερη έμφαση σήμερα δίνεται στη μείωση της χολυστερίνης και γι' αυτό τα φάρμακα για τη χολυστερίνη διαφημίζονται πολύ. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η υψηλή πίεση του αίματος είναι, στην πραγματικότητα, ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου, τόσο για το έμφραγμα, όσο και για τη στεφανιαία καρδιακή νόσο. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει με συνέπεια, ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος. Άρα, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία της μείωσης της υψηλής πίεσης του αίματος οποιουδήποτε, είτε έχει υψηλή χολυστερίνη είτε όχι. Σχετικές επιστημονικές μελέτες

Παίρνω στατίνες (φάρμακα για τη χοληστερίνη) για μερικά χρόνια. Μπορώ να σταματήσω να παίρνω το φάρμακο, αν αρχίσω τον Υπερβατικό Διαλογισμό;
απάντηση

Δρ. Σνάιντερ: Είναι δυνατόν. Μελέτες έχουν δείξει μείωση της χολυστερίνης ορού, μέσω της άσκησης του Υπερβατικού Διαλογισμού. Όπως με όλες τις ιατρικές παθήσεις, συνιστάται να ακολουθεί πάντα κάποιος τις συμβουλές του γιατρού του και να τον συμβουλεύεται πριν κάνει αλλαγές στη φαρμακευτική του αγωγή, ή σε άλλες μεθόδους θεραπείας.

Δρ. Μολίνα: Θα μπορούσε. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει την ολική χοληστερίνη. Αλλά δεν έχει γίνει ποτέ κάποια μεγάλη, επίσημη μελέτη που να συγκρίνει τον Υπερβατικό Διαλογισμό με τις στατίνες. Άρα, για τα άτομα που χρειάζονται τις στατίνες, για παράδειγμα για κάποιον που έπαθε καρδιακό επεισόδιο, δεν θα αντικαθιστούσα τις στατίνες με τον Υπερβατικό Διαλογισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα συνιστούσα να ασκεί ο ασθενείς τον Υπερβατικό Διαλογισμό παράλληλα με την πρόσληψη φαρμάκων στατίνης και όχι αντί των φαρμάκων. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός έχει τεράστια οφέλη για την υψηλή χολυστερίνη και μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μεγαλύτερο όφελος από τις στατίνες, αλλά δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα. Σχετικές επιστημονικές μελέτες

Επιστημονικές μελέτες

Πίεση του αίματος

Παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις

Οι ειδικοί μας

Ο Δρ. Γκάρι Κάπλαν είναι νευρολόγος και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο New York University School of Medicine. Έχει λάβει το βραβείο Albert H. Douglas Award από την Ένωση Γιατρών της Νέας Υόρκης, για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του, ως κλινικός γιατρός με ενδιαφέρον για την προώθηση και την βελτίωση της εκπαίδευσης των γιατρών.

Ο Δρ. Σεζαρ Μολίνα είναι ο ιατρικός διεθυντής του Καρδιακού Κέντρου της Νότιας Ασίας στο Νοσοκομείο El Camino στο Mountain View, CA. Είναι απόφοιτος του Yale University School of Medicine και εργάζεται επίσης στο American College of Cardiology. Ο Δρ. Μολίνα εμφανίστηκε πρόσφατα στην διεθνή έκδοση του CNN και μίλησε για τα οφέλη της καλής διατροφής και της άσκησης, στη θεραπεία και την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Σνάιντερ έχει λάβει επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια δολάρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. για τις πρωτοποριακές του μελέτες σχετικά με φυσικές προσεγγίσεις στις καρδιακές παθήσεις. Ο Δρ. Σνάιντερ έχει εκδόσει το βιβλίο "Total Heath Health", καθώς και πάνω από 100 ιατρικά ερευνητικά άρθρα. Επίσης το όνομά του έχει αναφερθεί σε πάνω από 1000 ανακοινώσεις των ΜΜΕ , όπως στο CNN Headline News, στο The New York Times και στο Time Magazine.