Διαβήτης

Ο Δρ. Τσάουνταρι, ο Δρ. Μολίνα, ο Δρ. Σνάιντερ και ο Δρ. Κάπλαν απαντούν στις ερωτήσεις σας για τον διαβήτη, περιγράφοντας τα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού. 

Πώς μπορεί ο Υπερβατικός Διαλογισμός να επηρεάσει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2;
απάντηση

Δρ. Σάντιπ Τσάουνταρι: Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που αναπτύσσεται σταδιακά. Στα πρώτα στάδια, ο ασθενής αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η ινσουλίνη δε λειτουργεί όσο αποτελεσματικά χρειάζετε, με αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Επίσης, όταν το πάνκρεας έχει εξαντληθεί για δεκαετίες, αρχίζει να εκκρίνει όλο και λιγότερη ινσουλίνη. Άρα ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη, αλλά το πάνκρεας δεν μπορεί να την παράγει. Μάλιστα, σιγά σίγα σταματάει να λειτουργεί, επειδή έχει εξαντληθεί από την έντονη χρήση πολλών ετών.

Μία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, το 2006, δείχνει ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός βοηθάει στα αρχικά στάδια του διαβήτη, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Δηλαδή, το γεγονός ότι το πάνκρεας έχει υποστεί κάποια ταλαιπωρία, λόγω της ανάπτυξης του διαβήτη για πολλά χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο ασθενής να βοηθηθεί.

Δρ. Σνάιντερ: Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, αυξάνουν υπερβολικά την ποσότητα της ινσουλίνης και της γλυκόζης. Η μείωση αυτών των νευροορμόνων, μέσω του Υπερβατικού Διαλογισμού, ισορροπεί την ποσότητα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό βοηθάει στη θεραπεία του μεγαβολικού συνδρόμου και του διαβήτη.

Παίζει και το στρες κάποιο ρόλο στον διαβήτη τύπου 2;
απάντηση

Δρ. Σάντιπ Τσάουνταρι: Ναι, το στρες επηρεάζει τον διαβήτη, για τον ίδιο λόγο που επηρεάζει και την παχυσαρκία. Όταν έχει κάποιος στρες, τότε ο οργανισμός του τείνει να παράγει περισσότερη κορτιζόλη, πράγμα που αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, όταν κάποιος έχει στρες, έχει την τάση να τρώει ανθυγιεινά, να τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού και επίσης να τρώει τη νύχτα, επειδή συνήθως οι άνθρωποι που έχουν άγχος δεν έχουν σταθερές ώρες ύπνου, ή κοιμούνται αργά.

Το φαγητό τη νύχτα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για διαβητικούς, καθώς στις 3 π.μ. σημειώνεται απότομη αύξηση της παραγογής της αυξητικής ορμόνης, για πέντε λεπτά. Αυτό προκαλεί μία προσωρινή αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αύξηση του σακχάρου του αίματος. Αν κάποιος φάει κάτι τα μεσάνυχτα, τα σάκχαρα του αίματος μπορεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο λόγω αυτού του φαινομένου της αύξησης της αυξητικής ορμόνης. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Άρα, ο έλεγχος του στρες και του άγχους είναι πάρα πολύ σημαντικός στη θεραπεία του διαβήτη.

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας το στρες και ομαλοποιώντας τις ώρες ύπνου, έτσι ώστε κάποιος να κοιμάται τη νύχνα, αντί να τρώει τα μεσάνυχτα λόγω του στρες ή του άγχους.

Δρ. Μολίνα: Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι μία τεχνική μείωσης του στρες. Από τη στιγμή που ο διαβήτης μπορεί να χειροτερεύσει λόγω είτε σωματικού, είτε ψυχολογικού στρες, είναι λογικό ότι η άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη.

Πώς μειώνει το στρες ο Υπερβατικός Διαλογισμός;
απάντηση

Δρ. Μολίνα: Το στρες είναι η ανικανότητα του σώματος να διατηρίσει μία σταθερή κατάσταση, μία κατάσταση ισορροπίας, "ομοιόστασης". Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός βελτιώνει τη νευροφυσιολογική συνοχή, πράγμα που ενισχύει την ικανότητα του σώματος να επανέλθει σε μία κατάσταση ισορροπίας, όταν βιώνει κάποια δυσκολία. Τέτοιες δυσκολίες προκαλούνται είτε από ψυχικό ή σωματικό στρες, είτε από έλλειψη σταθερότητας στο καθημερινό πρόγραμμα κάποιου. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός ενισχύει την ικανότητα του σώματος να επιστέψει στην ομοιόσταση και έτσι μειώνει τα αποτελέσματα του στρες, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη, την αρτηριοσκλήρυνση και πολλές άλλες παθήσεις.

Πώς βοηθούν οι καλύτερες διατροφικές επιλογές τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη;
απάντηση

Δρ. Σάντιπ Τσάουνταρι: Αν κάποιος αρχίσει να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές (όπως πολύπλοκους υδατάνθρακες, πιο υγιεινές πρωτεΐνες και μαγειρεμένα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες), τότε το πάνκρεας του θα αρχίσει να εκκρίνει λιγότερη ινσουλίνη, γιατί το πάνκρεας δεν θα ταλαιπωρείται όπως πριν.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν κάποιος τρώει φαστ φουντ, το σάκχαρο του αίματος του θα ανεβεί στα ύψη. Και για αυτό το λόγο, το πάνκρεας θα πρέπει να λειτουργεί πάρα πολύ εντατικά για να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, ώστε να μειώσει το ζάχαρο.

Βοηθάει η άσκηση του Υ.Δ. στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη;
απάντηση

Δρ. Σάντιπ Τσάουνταρι: Μία επιστημονική μελέτη για την αντίσταση στην ινσουλίνη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, το 2006 έχει δείξει ότι στα άτομα που ασκούν τον Υπερβατικό Διαλογισμό σημειώνεται σημαντική μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η μέτρηση έγινε μέσω της "HOMA". Τα αρχικά "HOMA" στα Αγγλικά σημαίνουν: "μοντέλο μέτρησης της ομοιόστασης".

Τα άτομα που έχουν πιο σταθερή ποσότητα σακχάρου στο αίμα τείνουν να έχουν περισσότερη ενέργεια, ενώ άτομα με περισσότερες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος τείνουν στο να αισθάνονται περισσότερη κούραση και μείωση της νοητικής διαύγειας κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο Υ.Δ. μειώνει τις αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος. Με τη λήψη φαρμάκων, ο ασθενείς μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα και να είναι πιο εύκολη η μέρα του. Αλλά αυτό συμβαίνει στο βιοχημικό επίπεδο. Ενώ με τον Υπερβατικό Διαλογισμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε αλλαγές σε ένα πολύ πιο θεμελιώδες επίπεδο.

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός δημιουργεί ισορροπία στο πιο βαθύ επίπεδο του σώματος: στο ίδιο το επίπεδο της συνειδητότητας. Όταν μία προσέγγιση στην υγεία λειτουργεί σε ένα τόσο βαθύ επίπεδο, δημιουργεί πολύ βαθύτερες αλλαγές στο χονδροειδές επίπεδο του σώματος. Ο Υ.Δ. επιτρέπει σε οποινδήποτε να κάνει αλλαγές σε αυτό το θεμελιώδες επίπεδο της ύπαρξης, που συνεπάγεται μεγαλύτερες αλλαγές και πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή, πράγμα που δημιουγεί καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.

Η άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού μειώνει το άγχος και το στρες και έτσι οδηγεί όχι μόνο σε καλύτερες διατροφικές επιλογές, αλλά η τροφή χωνεύεται και αφομοιώνεται από τον οργανισμό, με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αν αρχίσω να ασκώ τον Υ.Δ., θα χρειάζομαι λιγότερη ινσουλίνη και άλλα φάρμακα για το διαβήτη;
απάντηση

Δρ. Σάντιπ Τσάουνταρι: Το σωστό είναι να ακολουθεί κάποιος τις συμβουλές του γιατρού του. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αν κάποιος αρχίσει τον Υπερβατικό Διαλογισμό (και ως αποτέλεσμα, βελτιώσει τη διατροφή του), τότε γενικά θα χρειάζεται λιγότερα φάρμακα. Μπορείτε να αρχίσετε τον Υπερβατικό Διαλογισμό και να ελέγχετε την ανάγκη σας για την ινσουλίνη, με την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Έχω έναν ασθενή που είχε διαβήτη για πολλά χρόνια και έπαιρνε πολλά φάρμακα. Άρχισε να ασκεί τον Υπερβατικό Διαλογισμό, έκανε αρκετές φορές μία θεραπεία που αφαιρεί τις τοξίνες από τον οργανισμό και επίσης βελτίωσε τη διατροφή της. Ενώ αρχικά το τεστ A1C (ένα τεστ για το ζάχαρο) ήταν στο 9, που είναι σχετικά υψηλό, κατέβηκε κάτω από το 7, πράγμα που είναι ιδανικό για διαβητικούς.

Συνεπώς, από την εμπειρία μου, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν τον Υπερβατικό Διαλογισμό, συντονίζονται περισσότερο με τις ανάγκες του σώματός τους και έτσι βελτιώνουν τη διατροφή τους.

Δρ. Σνάιντερ: Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μπορέσουν να αποφύγουν την ανάγκη για φάρμακα για τον διαβήτη, ή να μειωθεί η ποσότητα των φαρμάκων. Αλλά συνεχίστε να παρακολουθείτε την κατάστασή σας, υπό την επίβλεψη του γιατρού σας.

Μπορεί ο Υπερβατικός Διαλογισμός να εξισορροπήσει και τον διαβήτη και τη χοληστερίνη και το βάρος;
απάντηση

Δρ. Κάπλαν: Τώρα υπάρχουν αποδείξεις, από μία πολύ καλά ελεγμένη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, το 2006. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει τα συμπτώματα του "μεταβολικού συνδρόμου", το οποίο αποτελεί σημαντική αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου. Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο είναι χαρακτηριστικά υπέρβαροι, με υψηλή πίεση, μεγάλη ποσότητα σακχάρου στο αίμα, τριγλυκερίδια και μειωμένη HDL (καλή) χολυστερίνη.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν προβλήματα βάρους, έχουν επίσης διαβήτη τύπου 2, σωστά;
απάντηση

Δρ. Σάντιπ Τσάουνταρι: Ναι. Αυτό οφείλεται στα γονίδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 2, έχουν κάποιον συγγενή με αυτή την πάθηση. Ειδικά στις Η.Π.Α., η παχυσαρκία γίνεται ένα όλο και μεγαλύτερο φαινόμενο. Και γι' αυτό το λόγο, κάθε επόμενη γενιά έχει περισσότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, απ' ότι η προηγούμενη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε παιδιά.

Επίσης το φαστ φουντ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το στρες της καθημερινότητας συμβάλουν στην αύξηση των περιπτώσεων παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ σημαντικά, καθώς μειώνει το στρες και φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τον βαθύτερο Εαυτό του. Και έτσι ο άνθρωπος συνειδητοποιεί: "Δεν τρώω τόσο πολύ, τώρα που δεν έχω πια τόσο άγχος και στρες" ή "Ας πάω μια βόλτα στη φύση, αντί να καθίσω μπροστά στην τηλεόραση". Και έτσι, με τον Υπερβατικό Διαλογισμό, πολλά από αυτά τα προβλήματα λύνονται, με αυτόματο τρόπο.

Θα μειώσει ο Υπερβατικός Διαλογισμός τον κίνδυνο να πάθω διαβήτη;
απάντηση

Δρ. Μολίνα: Η άσκηση του Υπερβατικού Διαλογισμού, ακόμα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έχει συσχετιστεί επιστημονικά με τη μείωση της αντίαστασης στην ινσουλινη και μείωση του σακχάρου του αίματος. Άρα ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη.

Οι ειδικοί μας

Ο Δρ. Τσάουνταρι, ο Δρ. Μολίνα, ο Δρ. Σνάιντερ και ο Δρ. Κάπλαν: ειδικοί στον διαβήτη και στα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού.

Ο Δρ. Σάντιπ Τσάουνταρι είναι κάτοχος πτυχίου εσωτερικής Παθολογίας και παιδιατρικής, από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Loma Linda University. Επίσης είναι κάτοχος Πτυχίου ενδοκρινολογίας από το University of California, San Diego. Είναι ιατρικός διευθυντής στο Wellspring Endocrinology, στο Scripps Memorial Hospital in La Jolla, California.

Ο Δρ. Σέζαρ Μολίνα είναι ο ιατρικός διεθυντής του Καρδιακού Κέντρου της Νότιας Ασίας στο Νοσοκομείο El Camino στο Mountain View, CA. Είναι απόφοιτος του Yale University School of Medicine και εργάζεται επίσης στο American College of Cardiology. Ο Δρ. Μολίνα εμφανίστηκε πρόσφατα στην διεθνή έκδοση του CNN και μίλησε για τα οφέλη της καλής διατροφής και της άσκησης, στη θεραπεία και την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Σνάιντερ έχει λάβει επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια δολάρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. για τις πρωτοποριακές του μελέτες σχετικά με φυσικές προσεγγίσεις στις καρδιακές παθήσεις. Ο Δρ. Σνάιντερ έχει εκδόσει το βιβλίο "Total Heath Health", καθώς και πάνω από 100 ιατρικά ερευνητικά άρθρα. Επίσης το όνομά του έχει αναφερθεί σε πάνω από 1000 ανακοινώσεις των ΜΜΕ , όπως στο CNN Headline News, στο The New York Times και στο Time Magazine.

Ο Δρ. Γκάρι Κάπλαν είναι νευρολόγος και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο New York University School of Medicine. Έχει λάβει το βραβείο Albert H. Douglas Award από την Ένωση Γιατρών της Νέας Υόρκης, για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του, ως κλινικός γιατρός με ενδιαφέρον για την προώθηση και την βελτίωση της εκπαίδευσης των γιατρών.